Vedsäckar för hantering och torkning av ved
Ventilerade vedsäckar
Vedsäckar
Förvaring av ved med vedsäckar
Om man fyller sin vedsäck med fuktig ved så är det naturligt vis viktigt att säcken förvaras på ett ställe där veden kan torka. Säcken ska förvaras där det finns cirkulerande luft. Vid torkmånaderna under vår och försommar så kan säckarna med fördel förvaras utomhus där veden torkar. Vi rekommenderar därefter att man tar in veden under tak så att den skyddas från regn.
Vedsäckar
Säckarnas hållbarhet
De mindre vedsäckarna är alltid av engångstyp och ska alltså kasseras efter användning. De större ventilerade säckarna är återanvändningsbara och kan därför fyllas igen. Dom håller dock inte hur länge som helst. Man kan räkna att dom klarar ca tre till fyra år om dom får mycket sol. Desto mindre tid dom exponeras för solens strålar desto längre håller dom.
Vi har även vedsäckar som är gjorda av nät så kallade nätsäckar eller notsäckar är de säckar som har längst hållbarhet men är också det säckar som kostar lite mer.
Vad kostar vedsäckar?
Vedsäckar finns i flera olika material, storlekar och utformningar. Priser för de enklaste engångssäckarna ligger på strax under 3kr per säck. För större säckar gjorda av nät så kan priset vara upp emot 400kr per säck. Dessa nätsäckar är dock återanvändningsbara så på sikt är priset per säsong inte så högt. När vedhandlare brukar sälja ved i säck får kunderna ofta betala deposition för säcken som återfås när kunden lämnar tillbaka säckarna.
Så fyller du vedsäckar
De mindre säckarna kan fyllas för hand genom att man staplar veden i dom. Ännu enklare går det om man använder ett vippbart säckstativ. Man staplar då veden i en låda som rymmer tex 60 liter. När lådan är full så trär man över säcken och vippar stativet så att säcken fylls. Veden säljs då travad vilket den ofta inte görs i större säckar.
De större säckarna kan (om de har lyftöglor) hängas på ett stativ eller på pallgafflar på en traktor / hjullastare. Man kan då placera säcken så den hänger under en vedmaskins elevator. Säcken fylls på och när den är full så bör man skaka den så att veden ”sätter” sig. Sedan fyller man den igen tills den är riktigt full.
För säckar utan öglor finns det stativ som man trär upp säcken på som ser ut ungefär som ett staket. Man sätter stativet på en lastpall och trär upp säcken. När säcken är full så står den av sig själv på lastpallen och man kan då avlägsna stativet. När veden står på pall kan man sedan stapla den. Ved i större säckar säljs oftast i stjälpt mått. Stjälpt mått innebär att veden ligger huller om buller i säckarna.
Vedsäck med öppningsbar botten
Vissa vedsäckar har en öppningsbar botten vilket gör den väldigt enkel och effektiv att tömma. Med maskin så lyfter man upp säcken över tex ett släp och lossar rep som håller botten. Veden trillar då ut och man tömmer hela säcken på några sekunder.
Hur mycket väger en vedsäck?
Snabbt svar ca 400kg per m3.
Hur mycket säcken väger beror på olika faktorer. Vedens längd, vilket trädslag och vilken fukthalt veden har. Björk som är den vanligaste veden och väger cirka 870 kg per kubikmeter rå, dvs med hög fukthalt. När den har torkat till ca 20% så väger den ungefär 490 kg per kubik. Veden som är i vedsäckar är oftast stjälpt mått och 30 cm längder vilket ger att en säck på en kubikmeter väger ca 400-425kg.
Storsäckar
Vilka vedsäckar är bäst?