Vedklyv för effektiv klyvning av ved
En bra vedklyv är något som både sparar din rygg och din tid. När du ska välja vilken vedklyv du ska köpa är det bra att veta vilken typ av ved som ska klyva med den. Det kan givetvis vara svårt att förutse vilken ved man kommer att klyva om 5–10 år men det är det man ska ha som utgångspunkt.
Generellt sett kan man säga att det är bättre att överdimensionera, dvs köpa en lite större, vedklyv än att köpa en för liten. Sannolikheten att ångra sig för att man har några ton i reservkraft är betydligt lägre än när man står med seg och svårkluven ved och vedklyven inte räcker till.
Oavsett om du har för avsikt att bara klyva ved för husbehov eller om du är ute efter att klyva ved kommersiellt så har vi förhoppningsvis en vedklyv som passar just dina behov. I dessa tider kan en investering i en bra vedklyv vara en värdefull investering.
Våra kategorier av Vedklyv
För företag och stora gårdar är en professionell vedklyv en oumbärlig utrustning för att hantera stora volymer ved. Våra vedklyvar erbjuder hög prestanda, säkerhet och hållbarhet för effektiv och storskalig produktion.
Våra halvprofessionella vedklyvar är perfekta för småskalig vedproduktion, med hög prestanda och kapacitet utan branschledande priser.
För företag och stora gårdar är en professionell vedklyv oumbärlig utrustning för att hantera stora volymer ved. Våra vedklyvar erbjuder hög prestanda, säkerhet och hållbarhet för effektiv och storskalig produktion.
Upptäck våra prisvärda vedklyvar för småskalig vedhantering hemma. Lätta att använda, säkra och kompakta – perfekta för både nybörjare och erfarna användare.
Om Hydraulisk Vedklyv
Hydraulisk vedklyv
Om skillnader på vedklyvar
Olika typer av vedklyv
Kinetisk
Kinetisk vedklyv
- Stark – de större klyvarna kan trycka upp mot 40-50 ton. I princip så finns det ingen ved som klarar att stå emot detta.
- Driftsäker
- Stabil i förhållande till storlek
- Pris
- Kan ta väldigt stor och vresig ved
- Långsam
- Tung
- Snabb - En cykel går på cirka en sekund
- Stark
- Lätt
- Enkel konstruktion
- Den drivs inte på hydrauolja vilket medför att man slipper oljebyten och slangbyte
- Jämfört med en hydraulisk klyv är den förhållandevis dyr
- Tar inte den allra grövsta och vresigaste veden
Fördelarna med en Bensindriven Vedklyv
Här är några av de främsta fördelarna med att välja en bensindriven vedklyv för dina behov.
1. Portabilitet och Flexibilitet
Trots att de är kraftfulla, är många bensindrivna vedklyvar designade med portabilitet i åtanke. De har ofta hjul eller är monterade som på ett litet släp, vilket gör dem lätta att flytta runt där du behöver använda dom. Detta innebär att du kan ta med dig din vedklyv där den behövs mest, vare sig det är nära vedhögen eller vid en annan plats.
2. Oberoende av El
En annan betydande fördel med bensindrivna vedklyvar är att de inte är beroende av tillgången till el. Detta gör dem till ett utmärkt val för de som bor i områden där strömavbrott är vanliga eller för de som behöver bearbeta ved på avlägsna platser utan tillgång till el.
3. Hög Prestanda och Lång Livslängd
Bensindrivna vedklyvar är byggda för att hålla och erbjuda hög prestanda genom åren. De är kapabla att hantera tuffa och långa arbetspass, vilket gör dem till en värdefull investering för alla som t behöver klyva ved. Med rätt underhåll kan din bensindrivna vedklyv tjäna dig väl under många år.
4. Anpassningsbarhet
Med olika modeller och kraftnivåer att välja mellan kan du hitta en bensindriven vedklyv som exakt motsvarar dina behov. Oavsett om du behöver klyva små mängder ved för personligt bruk eller hantera större volymer för försäljning eller storskalig användning, finns det en modell som passar.
Att tänka på när det gäller besindriven klyv.
En bensindriven klyv har ju en bensinmotor som då och då kräver en enklare service. Detta innebär att man i intervall behöver byta motorolja i motorn. Rekommendationen är oljebyte var 100e timme. Första oljebytet bör dock ske efter ca 10h (för att komponenter i motorn ska slita in sig). Att byta olja är mycket enkelt. Man skruvar bara bort en liten bult/oljeplugg och tömmer oljan och sedan skruvar tillbaka den igen. Fyller på med ny olja och sedan är det klart. Bensinmotorerna som används på vedklyvar är OHV motorer och dessa har inte oljefilter som man behöver byta.
En annan viktig sak är att ibland tömma förgasaren på klyven. Kvaliteten på dagens bensin gör att det inte är bra att låta en förgasare stå en längre tid full med bensin. Så om du har klyvt färdigt din ved för säsongen och ska vinterförvara vedklyven så är det bra om du tömmer förgasaren på bensin. Detta kan göras genom att man stänger av bensinkranen och låter bensinmotorn vara igång tills den stannar. Alternativt kan man dränera förgasaren genom att skruva på dräneringspluggen så att bensinen rinner ut.
Sammanfattning
Att investera i en bensindriven vedklyv kan helt förändra ditt sätt att hantera ved, från att öka effektiviteten och hastigheten till att erbjuda flexibilitet och oberoende från el. Med fördelarna av hög prestanda, lång livslängd och anpassningsbarhet, är en bensindriven vedklyv en smart investering för alla som vill göra vedklyvning enklare och mer effektiv.
Om Vedklyvens längd
Vedklyvens klyvlängd
Stående eller liggande vedklyv
Valet handlar i huvudsak om arbetsrörelser och inte så mycket om just själva klyven. Om man har stora tunga kubbar kan det vara bra att ha en vedklyv som är stående för då behöver man inte lyfta upp själva vedkubben. Man rullar in kubben under klyven och låter eggen gå ned så att kubben klyvs på platsen den ligger. Ett alternativ kan vara att man köper en liggande vedklyv med ett lyftbord. Man rullar då upp kubben på lyftbordet och sedan lyfter man kubben hydrauliskt upp till klyven där den sedan spräcks. Att tänka på är att de modeller där man kan växla mellan stående och liggande läge har kniven/eggen fäst på hydraulcylindern. Man pressar alltså eggen mot veden och inte tvärt om som på traditionella vedklyvar (där man pressar veden mot kniven). Detta gör att de modeller inte kan ha fyrvägsknivar eller sexvägsknivar. Utan man har standardkniven som delar veden mitt i tu.
Därför ska du köpa din vedklyv online hos oss
Fördelarna med att köpa din vedklyv hos oss är flera. För det första får du ett pris som ligger långt under det den gör i affären. Du får dessutom den levererad hem till dig och vi kan även hjälpa dig att montera den. Vi håller ett reservdelslager till samtliga produkter. Skulle vi mot förmodan inte ha just den reservdelen du söker så kommer vi att införskaffa den från vår europiska leverantör. Samtliga modeller är anpassade för att uppfylla de europeiska säkerhetsföreskrifterna.
Hur stor vedklyv behöver man?
När du står inför valet av en vedklyv finns det flera faktorer att beakta för att hitta den modell som bäst passar dina behov. Det är viktigt att överväga vilken storlek på vedklyven du bör ha, och här är några viktiga punkter att tänka på:
1. Storlek och typ av ved
Först och främst, tänk på storleken och typen av ved du kommer att klyva. Hårdare träslag som ek, alm eller bok kräver mer kraft för att klyvas effektivt, vilket innebär att en vedklyv med högre klyvkraft är nödvändig. Lite hårt sagt kan man påstå att man aldrig kan ha en för stor vedklyv, bara en som är för liten. De kraftigare vedklyvarna kan naturligtvis klyva mindre bitar, medan de mindre vedklyvarna inte klarar av att klyva de större utmanande bitarna. Det du eventuellt förlorar när du går upp i storlek är att cykeltiden blir något längre. Dock säljer vi endast maskiner med snabba cykeltider i förhållande till styrka. Det finns maskiner med cykeltider på 15-20 sekunder, vilket vi anser är helt orimligt. Mycket tid kommer då att gå till spillo.
2. Mängden ved du kommer att klyva
En annan viktig aspekt att överväga är hur mycket ved du planerar att klyva. Om du bara behöver klyva ved för personligt bruk hemma för en kamin, kan en mindre modell vara tillräcklig. För större mängder ved, som för uppvärmning med en vedpanna eller för kommersiellt bruk, är en större och kraftigare vedklyv att föredra.
3. Arbetspositioner
Vissa vedklyvar erbjuder möjligheten att arbeta både vertikalt och horisontellt. Om du planerar att klyva ved av varierande storlekar kan en sådan flexibel modell vara att föredra. Det ger dig möjligheten att justera arbetspositionen efter vedens storlek och form, vilket kan göra arbetet avsevärt enklare. Vi har olika modeller som förenklar arbetet. Till exempel har vi modeller som hjälper dig att lyfta vedblocken på klyven eller du kan ändra positionen på vedklyven.
4. Användarvänlighet och säkerhet
En vedklyv måste vara enkel och säker att använda. Tvåhandsmanövrering är en säkerhetsfunktion som förhindrar olyckor genom att kräva att båda händerna måste vara på spakarna under klyvningsprocessen.
5. Budget
Din budget spelar naturligtvis också en roll i valet av vedklyv. Priserna varierar beroende på storlek, kraft och funktioner. Det kan vara frestande att välja en billigare modell, men kom ihåg att en kraftigare och robustare vedklyv kan vara mer kostnadseffektiv i längden, särskilt om du planerar att använda den regelbundet.
6. Extrafunktioner
Extra funktioner som ett verktygsfack, dragkrok för enkel transport eller ett förvaringsbord kan göra din vedklyvningsupplevelse mycket bekvämare. Beroende på dina specifika behov och arbetsflöde kan dessa extra funktioner vara värda att investera i.
Genom att noggrant överväga dessa faktorer kan du fatta ett välgrundat beslut som matchar dina behov med rätt vedklyvstorlek och kapacitet. Kom ihåg att en välvald vedklyv inte bara gör ditt arbete mer effektivt, utan också bidrar till en säkrare och mer njutbar upplevelse när du klyver ved.
Vad säger lagen om säkerhet för vedklyvar?
Vedklyvar omfattas av maskindirektivet och ska uppfylla vissa säkerhetskrav för att vara säkra att använda. Detta inkluderar bland annat CE-märkning och tvåhandsfattning för att minimera risken för olyckor. Om du vill läsa mer om säkerhetskraven för vedklyvar och annan arbetsutrustning kan du besöka Arbetsmiljöverkets hemsida här.