klyvaved

Vedklyv för effektiv klyvning av ved

En bra vedklyv är något som både sparar din rygg och din tid. När du ska välja vilken vedklyv du ska köpa är det bra att veta vilken typ av ved som ska klyva med den. Det kan givetvis vara svårt att förutse vilken ved man kommer att klyva om 5–10 år men det är det man ska ha som utgångspunkt.

Generellt sett kan man säga att det är bättre att överdimensionera, dvs köpa en lite större, vedklyv än att köpa en för liten. Sannolikheten att ångra sig för att man har några ton i reservkraft är betydligt lägre än när man står med seg och svårkluven ved och vedklyven inte räcker till.

Oavsett om du har för avsikt att bara klyva ved för husbehov eller om du är ute efter att klyva ved kommersiellt så har vi förhoppningsvis en vedklyv som passar just dina behov. I dessa tider kan en investering i en bra vedklyv vara en värdefull investering.

Vedklyv till bra priser!

Om Hydraulisk Vedklyv

Hydraulisk vedklyv

Den hydrauliska vedklyven är en beprövad och pålitlig vedklyv. Den fungerar genom att man har en motor, som drivs av bensin eller elektricitet, som driver en hydraulpump. Hydraulpumpen pumpar olja under hög tryck till en cylinder som sedan pressar veden mot en vass egg där veden klyvs. På vissa vedklyvar sitter eggen direkt på cylindern och veden pressas mot en järnplatta. Det finns många olika sorters hydrauliska vedklyvar som fungerar på i stort sett samma vis. Det som skiljet är i huvudsak dimensionen på komponenterna. En liten vedklyv har en liten motor, vilket driver en liten pump och en liten kolv. En mindre klyv kan inte pressa lika många ton som en större vedklyv kan. Om man enbart har behov av att klyva några kubik fin björkved till en kamin så räcker troligen en av våra mindre vedklyvar. Har man däremot många kubik vresig ek så behöver man definitivt titta på de större klyvarna. De större klyvarna drivs antingen med bensin eller en trefas elanslutning. De mindre vedklyvarna drivs med vanlig elkontakt. Om du är på jakt efter en större elektrisk vedklyv så behöver du kontrollera att dina säkringar i elskåpet klarar av att driva den. Oftast räcker en säkring på 16 ampere.
En bensindriven vedklyv underlättar på många sätt. Man kan ställa upp den och klyva vart man vill utan att behöva tänka på att ha tillgång till vare sig kablar eller elektricitet. En nackdel med en bensindriven klyv är att den låter mer än vad en elektrisk vedklyv gör.
Vedklyv som drivs med hydraulik
Stark kinetisk Vedklyv med 27 tons kraft

Om skillnader på vedklyvar

Olika typer av vedklyv

I Sverige har sedan länge den hydrauliska vedklyven varit den dominerande modellen och det har varit det man menar när man pratar om vedklyv. Det har då främst varit en hydraulisk klyv som drivs av en elektrisk motor. Idag är valmöjligheterna fler. Du kan köpa en vedklyv som drivs antingen med el eller bensin. Ett annat alternativ att välja mellan är ifall du vill ha en hydraulisk klyv eller en kinetisk klyv som drivs av rörelseenergi. Du kan dessutom välja ifall du vill ha en liggande eller stående klyv, eller varför inte välja en vedklyv som kan vara både och! Valen är många och det är ditt behov som helt avgör vad som är rätt maskin för dig.

Kinetisk

Hydraulisk vedklyv

En typ av vedklyv som fått stor popularitet senare tid är den kinetiska vedklyven. Denna typ av klyv är väldigt snabb! Kinetisk betyder rörelse och som namnet syftar till så går en kinetisk vedklyv ut på att använda rörelseenergi för att klyva veden i bitar Den har en förhållandevis enkel och smart konstruktion. Den kinetiska vedklyven fungerar så att den har ett eller två stora och tunga hjul som sätts i rörelse med en motor. Motorn driver snabbt upp de tunga hjulen så att dom roterar i hög hastighet. Detta gör så att hjulen får rejält med rörelseenergi. Mellan hjulen finns ett kugghjul och mot detta kugghjul trycker man på en stång som går i kugghjulet. Resultatet blir att stången blir som en projektil och skjuts ut från sitt läge i hög fart. När stången snabbt pressas mot veden klyver den veden med en väldig kraft och hastighet. En kinetisk vedklyv kan precis som den hydrauliska vedklyven drivas med antigen el eller bensin. Denna klyv behöver varken olja, pump, oljebehållare eller slangar vilket gör den förhållandevis nätt jämfört med en hydraulisk klyv. Trots att konstruktionen är så pass enkel så kan man trycka väldigt många ton. För den som tycker att det är viktigt att vedklyvningen går i rask takt så är en kinetisk klyv något som man absolut ska överväga.
Både hydrauliska och kinetiska vedklyvar har sina för och nackdelar. Nedan försöker vi sammanfatta de viktigaste egenskaperna.
 • Stark – de större klyvarna kan trycka upp mot 40-50 ton. I princip så finns det ingen ved som klarar att stå emot detta.
 • Driftsäker
 • Stabil i förhållande till storlek
 • Pris
 • Kan ta väldigt stor och vresig ved
 • Snabb - En cykel går på cirka en sekund
 • Stark
 • Lätt
 • Enkel konstruktion
 • Den drivs inte på hydrauolja vilket medför att man slipper oljebyten och slangbyte
 • Jämfört med en hydraulisk klyv är den förhållandevis dyr
 • Tar inte den allra grövsta och vresigaste veden
Alla våra vedklyvar levereras omonterade om inget annat anges. För de allra flesta så tar monteringen av en klyv mellan 30 minuter och en timme beroende på modell. Om du önskar att få vedklyven monterad så kontakta oss innan beställning.

Om Vedklyvens

Vedklyvens klyvlängd

Klyvlängden avser den maximala längd du kan ha på veden med just den klyven. Om du tillexempel vill ha halvmetersved så måste du välja en vedklyv som klarar minst en halvmeter. Vissa av klyvarna har ställbar klyvlängd. Det innebär att du kan minska klyvlängden som anges, däremot kan du inte överstiga den. Fördelen med att ha ställbar klyvlängd är att du kan minska cykeltiden om du ställer ner klyvlängden.

Stående eller liggande vedklyv

Valet handlar i huvudsak om arbetsrörelser och inte så mycket om just själva klyven. Om man har stora tunga kubbar kan det vara bra att ha en vedklyv som är stående för då behöver man inte lyfta upp själva vedkubben. Man rullar in kubben under klyven och låter eggen gå ned så att kubben klyvs på platsen den ligger. Ett alternativ kan vara att man köper en liggande vedklyv med ett lyftbord. Man rullar då upp kubben på lyftbordet och sedan lyfter man kubben hydrauliskt upp till klyven där den sedan spräcks. Att tänka på är att de modeller där man kan växla mellan stående och liggande läge har kniven/eggen fäst på hydraulcylindern. Man pressar alltså eggen mot veden och inte tvärt om som på traditionella vedklyvar (där man pressar veden mot kniven). Detta gör att de modeller inte kan ha fyrvägsknivar eller sexvägsknivar. Utan man har standardkniven som delar veden mitt i tu.

Därför ska du köpa din vedklyv online hos oss

Fördelarna med att köpa din vedklyv hos oss är flera. För det första får du ett pris som ligger under det den gör i affären. Du får dessutom den levererad hem till dig och vi kan även hjälpa dig att montera den. Vi håller ett reservdelslager till samtliga produkter. Skulle vi mot förmodan inte ha just den reservdelen du söker så kommer vi att införskaffa den från fabriken med expressfrakt. Samtliga modeller är anpassade för att uppfylla de europeiska säkerhetsföreskrifterna.

Hur stor vedklyv behöver man?